info@piperepanni.hu 06 20 209 5919
Kosár (0)
Egy portéka sincs a kosárban

Vegyszermentes kozmetikumok saját kezűleg!

Miért? Krémek Spájz Pipere Panniról
Miért?

Miért használjunk szappant?

 

Bőrünk védelmez az időjárás viszontagságai ellen, véd a sérülésektől és a kiszáradástól, a fertőzésektől és a mérgező anyagoktól is.

Számos bőrproblémát bizonyítottan a vegyszerek okoznak. Tusfürdőkben, egyéb kozmetikai szerekben rengeteg olyan vegyszer van, ami ekcémát, bőrpirosságot, viszketést okoz. Számos bőrprobléma már attól is megoldódik, ha a vegyszerekkel teli átlagos kozmetikumokról áttérünk a természetes termékek használatára.

A vegyszermentes bőrápolás alapja a napi rutinba beiktatott, bőrtípusnak megfelelő tisztálkodás (az alapos arctisztítást is beleértve) és a bőr igényeinek megfelelő hidratálás természetes, bőrazonos kozmetikumokkal. Ápoló tulajdonságaikon felül a természetes kozmetikumok gyógyító vagy kényeztető hatásuk miatt is alkalmazhatóak

 

A SZAPPAN

A szappan úgy készül, hogy kémiai reakció során a lúg a zsír vagy olaj zsírsavaihoz kötődik, elszappanosítja, alkáli sóvá és glicerinné alakítja, így kapunk enyhén habzó, tisztító szappant.

 

 

A NAGYIPARI szappanok

A kereskedelmi forgalomban kapható nagyipari módon készített szappanokban az elszappanosított olajokon kívül egyéb szintetikus anyagok is jelen vannak: szintetikus olajok (amik mint tudjuk, eltömítik a bőrt), sűrítő- és emulgeálószerek a szappan állagának javítására. Aztán mivel a szappantól mindenki azt várja, hogy sok habot képezzen, szintetikus felületaktív anyagokat adnak a masszához (megjegyzem, hogy a legtöbb esetben ezek nemcsak irritálóak, de rákkeltőek is). Csakhogy a felületaktív anyagok jelenléte még inkább megemeli a szappan ph-ját, tehát a ph csökkentésére valamilyen savat használnak. Ezen kívül glicerint (általában ez is szintetikus eredetű), csökkentendő a szappan, szárító hatását. Minden szappan, ami egyéb összetevőket (szintetikus felületaktív anyagot, tartósítószert, szintetikus színezéket illetve illatanyagot) tartalmaz, az nem természetes.

 

Miért használjunk természetes alapanyagból készült szappant?

Mára már megtanultam, hogy az Ingredients címszó alatt olvasható INCI nevek nagyon pontosan meghatározzák, hogy a bőrünknek milyen táplálékot adunk.  Ugyanis ami a bőrünkhöz hozzáér, nagyon rövid idő alatt eljut a véráramba, minden felszívódik, ami egy krém, szappan, olaj, mosópor, mosogatószer alapanyagába bele van keverve, és ott cikázik a vérünkbe ki tudja meddig. Az általam készített termékekben semmilyen káros anyag nincs, szinte csak élelmiszerekből készül.

Az igazi természetes szappan alapvető összetevői: a zsír vagy olaj, víz és lúg (NaOH - sodium hydroxide - nátronlúg, marószóda, marólúg, lúgkő, illetve  KOH - potassium hydroxide - maró káli), majd a kívánt hatás szerint ezekhez adnak növényi színezékeket illetve természetes illatanyagokat, illóolajokat.

Egy természetes szappan ph-ja átlagosan 9-10, a készítés módjától és az érleléstől függően a ph 8-11 között változhat, de ez a normális. Az emberi bőr ph-ja semleges, némely területen kissé savas, de a szappan nem árt, mert a bőr nagyon jól tűri az akár 10-10,5-es ph-t is.

Manapság szinte minden természetes szappan növényi olajból készül, melyek meglepően hasonlítanak az emberi bőr faggyújához. 

Pipere Panni portékái olyan 100%.-ig vegyszermentes kozmetikumok, melyek úgy tisztítják a bőrt bőrtípusnak megfelelően, hogy közben ápolják azt.

 

 

 

 A természetes szappannak nincs szüksége tartósítószerre, mert ha a szappan elég ideig ért és száradt, nem romlik meg egyhamar. A lúg a kész, megfelelően főzött vagy megfelelő ideig érlelt szappanban már nincs jelen, mert a kémiai reakció az érlelés során kiteljesedik, s a lúg az olajjal/zsírral teljes egészében átalakul. (Ennek ellenére a bolti szappanokba az avasodás megelőzése miatt raknak tartósítószert.)

 

Mi a különbség?

A természetes szappantól ne várjuk, hogy annyi habot képezzen, mint a kereskedelmi forgalomban kapható társa, a tisztító hatása viszont ugyanolyan jó, és ellentétben a nagyipari gyártásúval, egyáltalán nem szárítja a bőrt. Illetve azt se várjuk egy természetes szappantól, hogy úgy illatozzon, mint egy bolti. Hiszen ha egy szappan nagyon illatos, az már alapos indok lehet arra, hogy gyanakodni kezdjünk az összetétele iránt (ugyanis a legjobb illatot csak vegyszerekkel lehet elérni – a természetes illóolajok nem annyira árasztanak erős illatot).